Magazyn KORAL Nr 4/2013r.

„Czy to frytownica?“ To chyba najdziwniejsze pytanie, z jakim dotychczas przyszło mi się skonfrontować à propos odpieniacza. I trzeba dodać, że zostało ono sformułowane całkiem na poważnie. Pytanie to zadała mi kobieta, która była całkowicie „zielona“ w kwestiach związanych z akwarystyką morską. Od tego czasu minęło wprawdzie już prawie dwadzieścia lat, ja jednak i dziś wciąż doskonale pamiętam, jak przez ułamek sekundy zmagałem się wówczas z pokusą, by potwierdzić, że faktycznie jest to coś do smażenia w głębokim tłuszczu. Mało tego, korciło mnie też, żeby wskazać przy tym na całkiem spore pokolce, które pływały niedaleko urządzenia. Powstrzymałem się jednak. Zachowałem rozsądek i wyjaśniłem tej pani, do czego służy i jak działa cała ta podejrzana aparatura. W każdym razie z perspektywy muszę obiektywnie przyznać, że przyglądając się pracy odpieniacza, pomiędzy nim a frytownicą wypełnioną kipiącym olejem rzeczywiście można się dopatrzyć pewnych podobieństw.
W zasadzie żadne inne urządzenie techniczne nie zrewolucjonizowało akwarystyki morskiej…

W numerze:

OD REDAKCJI

  • MAGAZYN
  • WYWIAD
  • RARYTASY
  • ODPIENIANIE
  • TYPY ODPIENIACZY
  • JAK FUNKCJONUJE ODPIENIANIE
  • DWUPRĘGIE BABKI”
  • KUBA – PODWODNY RAJ
  • USTONOGI ZEBRY
  • SEPIA BENDENSIS
  • PODŁOŻE – TU LEŻY PIES POGRZEBANY
  • PORTRET AKWARIUM
  • CZTERY ŚLICZNOTKI
  • KĄCIK HODOWCY – AEOLIDIELLA STEPHANIEAE/li>
  • NOWOŚCI RYNKOWE
  • AKWARYSTYKA MORSKA W TWOJEJ OKOLICY
  • GOBIODON POLITICUS

Kup magazyn
Zamów prenumeratę

 

Copyright © akwarium.info.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie całości lub części artykułów zabronione!