Bothus ocellatus

Pochodzenie: Afryka, Atlantyk zachodni, Australia, Bermudy, Brazylia, Japonia, Malezja, Morze Południowo-chińskie, Nowa Kaledonia, Nowa Zelandia, Pacyfik wschodni, Sumatra, Zatoka Meksykańska
Wielkość: do 15 cm.
Temperament: średnio spokojna.
Minimalna wielkość akwarium: 300 litrów.
Pokarm: artemia, kryl, mrożony pokarm , mysis, suchy pokarm.

Ciekawa ryba z rodziny flądrokształtnych (skarpiowate). Wymaga piaszczystego podłoża, w którym się zakopuje. Młode osobniki wyglądają jak większość ryb, dopiero w chwili dorastania jedno z oczu przemieszcza się na lewą lub prawą stronę ciała a zwierzę zaczyna prowadzić przydenny tryb życia.

 

Copyright © akwarium.info.pl Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie całości lub części artykułów zabronione!