Bystrzyk czerwony – Hyphessobrycon flammeus
Wymaga zbiornika o długości najmniej 50 cm. Podłoże ciemne, zbiornik częściowo zaciemniony pływającymi roślinami. Dekoracje z korzeni, łupin orzecha kokosowego i lignitów. Rybom należy zapewnić też dużo miejsca do pływania.
POCHODZENIE:
Ameryka Południowa – Brazylia, okolice Rio de Janeiro
WIELKOŚĆ:
4-4,5 cm
ZACHOWANIE:
Spokojna, łagodna ryba. Odpowiednia do zespołu spokojnych gatunków. Zalecana dla początkujących akwarystów. Najlepiej trzymać w stadzie kilkunastu egzemplarzy.
DYMORFIZM:
Samiec mniejszy i smuklejszy od samicy.
TEMPERATURA:
22-25ºC
WODA:
pH 6,0-6,5 ; woda miękka, regularnie odświeżana z dobrą filtracją.
POKARM:
Wszystkożerna. Chętnie przyjmuje żywe i mrożone larwy owadów, jak również pokarmy suche.
ROZMNAŻANIE:
Temperatura w akwarium tarliskowym 24ºC, twardość poniżej 6ºdGH, pH 6,5. Zbiornik tarliskowy nie musi być duży. Woda powinna być bardzo czysta i dobrze filtrowana. Do tarła należy przeznaczyć młode i dobrze odżywione egzemplarze. Ikra w ilości do 500 ziaren rozsiewana jest po podłożu. Po tarle rodziców należy odłowić, ponieważ mogą zjadać ikrę. Wylęg po około 1-2 dniach. Początkowo przyczepia się do ścianek akwarium. Pływa swobodnie po około 3-5 dniach. Należy karmi larwami solowca, pierwotniakami i pylistą suchą paszą. Podchów wolno rośnie.