Pstrążenica marmurkowa – Carnegiella strigata

Najlepiej zastosować niski, ale długi zbiornik. Ryba wymaga miękkiej, dobrze natlenionej wody. Zostawiamy jej dużo miejsca do pływania przy powierzchni. Zbiornik musi być przykryty, ponieważ ryby potrafią z niego łatwo wyskoczyć. Pomiędzy taflą wody, a przykryciem zbiornika pozostawić należy jak największą wolną przestrzeń. Dekoracje z kamieni, korzeni i lignitów.

POCHODZENIE:
Ameryka Południowa – leśne strumienie Amazonii i Gujany

WIELKOŚĆ:
8 cm 

DYMORFIZM:
Samiec widziany z góry smuklejszy, samica pełniejsza. 

ZACHOWANIE:
Żywa, towarzyska ryba. Przebywa przy powierzchni wody. Jej silnie wybrzuszone ciało i długie płetwy, umożliwiają jej wyskakiwanie ponad powierzchnię wody. W ten sposób ryba ta potrafi przefrunąć nawet kilka metrów nad taflą wody w celu złapania owadów, którymi się żywi. Najlepiej czuję się w stadzie przynajmniej 5 egzemplarzy.

TEMPERATURA:
22-28°C

WODA:
pH 6.8 ; woda miękka max 12ºdGH.

POKARM:
Owady. Muszki owocowe, larwy komarów, sucha pasza pływająca po powierzchni. 

ROZMNAŻANIE:
Temperatura 28-30°C. Tarlaki powinny być obficie karmione przed rozpoczęciem tarła. Zbiornik tarliskowy powinien być gęsto obsadzony drobno pierzastymi roślinami. Tarło pod powierzchnią wody wśród roślin. Po tarle należy tarlaki odłowić ponieważ z upodobaniem zjadają ikrę. Wylęg po około 36 godzinach swobodnie pływa, po około 5 dniach aktywnie poszukuje pokarmu. Należy karmić pierwotniakami i wrotkami. Następnie larwami solowca.

Fot. GNU Licence
Fot. Aquafood