Hypancistrus sp. (L333)

Hypancistrus sp. (L333) charakteryzuje się brązowym czasem wręcz czarnym ubarwieniem skóry, na którym znajduje się żółty lub biały wzór. Wielkość dorosłych ryb hodowanych w akwariach to przedział między 12-15 cm, natomiast ryby odławiane mają często koło 17 cm. Ta różnica wynika z przestrzeni, w jakiej i różnorodności pokarmowej naturalnego rozlewiska. Akwarium o długości minimum 80 cm. Podłoże z piasku z nieliczna ilością żwiru i korzeni, które będą tworzyć naturalne kryjówki dla ryb. Zalecane jest też stworzenie silnego prądu wody w akwarium.

POCHODZENIE:
Ameryka Południowa – Brazylia: dorzecze Amazonki: rzeka Rio Xingú.

WIELKOŚĆ:
12-17 cm 

ZACHOWANIE:
Spokojna, łagodna ryba, aczkolwiek samce mogą ze sobą walczyć w zbyt małym zbiorniku. Bywa agresywna w stosunku do przedstawicieli innych zbrojników.

DYMORFIZM:
Samce jak u każdej prawie ryby na świecie są mocniej i bardziej intensywnie wybarwione. Czerń i biel jest wyrazista natomiast samice są bardziej matowe, powiedziałbym mlecznie ubarwione. Różnica w budowie zewnętrznej jest prawie nie rozróżnialna prócz koloru barw u osobników podrastających i dorosłych oraz budowie pyska. U osobników 5,5-6cm można już rozróżnić płeć patrząc na pysk który u samców jest bardziej kanciasty jak u większości Hypancistrusów. Samice dorosłe mają lepiej rozbudowany brzuszek i są bardziej korpulentne niż szczuplejsze, smukłe samce.

TEMPERATURA:
24-30°C

WODA:
pH 6.4 – 7.2 ; woda miękka do średnio twardej 2-10°n. Woda powinna być silnie filtrowana i regularnie podmieniana.

POKARM:
Zbrojnik mięsożerny. Należy podawać mu pokarmy pochodzenia zwierzęcego z dodatkiem pokarmu roślinnego. Bardzo chętnie przyjmują mrożoną ochotkę, rurecznik i skrobane serce wołowe, krewetki, ślimaki. Podstawą diety jest, cyklop, dafnia, solowiec, wodzień, krill, czarny komar, ochotka i inne pokarmy pochodzenia naturalnego. Sztuczne pokarmy płatkowe, granulowane czy tabletkowe zarówno mięsne i roślinne powinny stanowić urozmaicenie diety. Od czasu do czasu zbrojniki mięsne żerują też na naturalnych pokarmach roślinnych jak: ogórek, papryka czerwona, cukinia, kabaczek, szpinak itp.

ROZMNAŻANIE:
Akwarium tarliskowe powinno posiadać dobrze filtrowaną i napowietrzaną wodę. Wodę musimy mieć miękką 0-4GH o temperaturze 28-32C. Dojrzałe ryby w okresie tarła są pobudzone i wykonują przepiękny spektakl oparty na ich rytuałach. Objawia się on tym, że w pierwsze fazie tarła samiec czyści grotę, a następnie do połowy wychodzi i wachluje ją płetwami. Samica, widząc takie zachowanie samca, podpływa do otworu groty. Gdy samiec jest gotowy, wówczas wpuszcza ją do środka. Ikra składana jest w ilości około 20-80 ziaren. Są one dość duże, ponieważ mają 5-7 mm średnicy. Wylęg następuje po około 7 dniach. Po kolejnych 14 dniach młode opuszczają grotę w poszukiwaniu pokarmu. Należy karmić pokarmami mięsnymi . Odpowiednio karmione młode szybko rosną, osiągając wielkość 3-3,5 cm osiągają w 3-4 miesiącu życia.

Odmiana Black-white
Samiec z ikrą w grocie
Fot. Andreas Melander