Otopharynx tetrastigma

OPIS:
Wymaga dużego zbiornika, co najmniej 120 cm długości. Jako podłoże powinien być zastosowany bardzo drobny żwirek lub piasek. Ewentualne rośliny powinny być obłożone kamieniami, ponieważ ryby z intensywnie przekopują podłoże w poszukiwaniu pokarmu. Dekoracje z kamieni tworzących groty skalne.

POCHODZENIE:
Afryka – jezioro Malawi. Gatunek ten występuje w południowej części jeziora Malawi, u wybrzeży wyspy Thumbi East, u wypływu rzeki Shire do jeziora Malombe , oraz w samym jeziorze Malombe. Środowisko to charakteryzuje się mulistym, pełnym osadów dnem. Obszar ten porośnięty jest roślinami z rodzaju Vallisneria (Nurzaniec) i Ceratophyllum (Rogatek).
WIELKOŚĆ:
Samce osiągają wielkość do 15cm. Samice zwykle nie przekraczają 11 cm długości.
ZACHOWANIE:
Spokojny gatunek, jednak samce agresywne wobec siebie. Najlepiej trzymać kilka egzemplarzy w proporcjach 1 samiec z kilkoma samicami. Silnie przekopuje podłoże. W naturze żyje w przybrzeżnych rejonach na głębokości do 10-12 m. Samce walczą ze sobą o dominację. Do walk najczęściej dochodzi pod lustrem wody i są bardzo widowiskowe.
DYMORFIZM:
Samiec większy do 15 cm, samice zwykle około 11 cm. Samce są o wiele bardziej intensywnie ubarwione. Występują u nich kolory: niebieski, zielony, żółty, czerwony, czarny. Intensywność wybarwienia zależy od nastroju samca w danej chwili. U samców dominujących uwydatnia się kolor czerwony, natomiast podbrzusze, górna część płetwy odbytowej i płetwy piersiowe robią się czarne. U samców niedominujących dominuje kolor turkusowy. Samica w kolorze srebrzystym z trzema czarnymi plamami. Samice są tez smuklejsze od samców.
TEMPERATURA:
28ºC
WODA:
pH 8,0-8,2 , woda średnio twarda do twardej.
POKARM:
Wszystkożerny, najlepiej karmić żywymi i mrożonymi larwami owadów i skrobanym sercem wołowym. Przyjmuje również chętnie suche płatki i granulaty.
ROZMNAŻANIE:
Wymaga dużego zbiornika rozrodowego. Należy zapewnić świeżą wodę, dobrze filtrowaną. Ikra składana jest na kamieniach w ilości około 15-30 ziaren. Samica inkubuje ikrę w pysku przez około 21 dni.Nie pobiera wówczas pokarmu. Po wypuszczeniu młode są zdolne do samodzielnego pobierania pokarmu. Rodzice troskliwie opiekują się potomstwem.

Samiec dominujący
Fot. Klub Malawi
Samiec niedominujący, poniżej samica
Fot. Klub Malawi
Samica
Fot. Klub Malawi
Samica
Fot. Klub Malawi