Hypancistrus sp. (L499)

Hypancistrus sp. (L499) wymaga akwarium o pojemności minimum 100 litrów. Podłoże z piasku. Dekoracje z korzeni i kawałków drewna, które będą tworzyć naturalne kryjówki dla ryb. Gatunek wymaga tych kryjówek bardzo dużo, dlatego trzeba zapewnić ich odpowiednią ilość w zbiorniku. Zalecane jest też stworzenie silnego prądu wody w akwarium.

POCHODZENIE:
Ameryka Południowa – Brazylia: Rio Padauari.

WIELKOŚĆ:
15 cm 

ZACHOWANIE:
Spokojna, łagodna ryba, aczkolwiek samce mogą ze sobą walczyć w zbyt małym zbiorniku. Bywa agresywna w stosunku do przedstawicieli innych zbrojników.

DYMORFIZM:
Samce jak u każdej prawie ryby na świecie są mocniej i bardziej intensywnie wybarwione. Samce nieco większe od samic. Samce posiadają dłuższe międzykręgowe, zęby skórne piersiowe niż u samic. Twardy promień płetw piersiowych jest szerszy, głowa szersza i dłuższa. Samce tego gatunku również wydają się mieć brzuch wykonany z marmuru (całkowicie lub częściowo), samice mają jednak cały biały brzuch.

TEMPERATURA:
27-30°C

WODA:
pH 6.4 – 7.6 ; woda miękka do średnio twardej 16°n. Woda powinna być silnie filtrowana i regularnie podmieniana. Woda nie powinna zawierać azotynów i możliwie jak najmniej azotanów oraz posiadać jak najwyższy poziom rozpuszczonego tlenu. W akwarium należy zapewnić również szybki prąd wody.

POKARM:
Zbrojnik typowo mięsożerny. Należy podawać mu pokarmy pochodzenia zwierzęcego z dodatkiem pokarmu roślinnego. Bardzo chętnie przyjmują mrożoną ochotkę, rurecznik i skrobane serce wołowe, krewetki, ślimaki. Podstawą diety jest, cyklop, dafnia, solowiec, wodzień, krill, czarny komar, ochotka i inne pokarmy pochodzenia naturalnego. Sztuczne pokarmy płatkowe, granulowane czy tabletkowe zarówno mięsne i roślinne powinny stanowić urozmaicenie diety. Od czasu do czasu zbrojniki mięsne żerują też na naturalnych pokarmach roślinnych jak: ogórek, papryka czerwona, cukinia, kabaczek, szpinak oraz tabletki z wysoką zawartością spiruliny.

ROZMNAŻANIE:
Akwarium tarliskowe powinno posiadać dobrze filtrowaną i napowietrzaną wodę. Wodę musimy mieć miękką 0-4GH o temperaturze 28-32°C. Do tarła dochodzi w grotach skalnych lub glinianych. Samiec opiekuje się ikrą, wachlując ją przez cały czas. Wylęg następuje po około tygodniu. W pierwszej fazie samiec również opiekuje się potomstwem. Po kolejnych 10 dniach młode opuszczają grotę w poszukiwaniu pokarmu. Należy karmić pokarmami mięsnymi.

Fot. Nick Ridout
Fot. Nick Ridout
Fot. Daniel Konn-Vetterlein