Kto je piranie?

Może trudno w to uwierzyć, ale piranie stanowią codzienny posiłek dla Indian z środkowej Brazylii. Ryby są łatwo łapane na kawałek mięsa. Najczęściej piranie są grilowane. Indianie lubią przyrządzać z nich zupę z ziemniakami o nazwie “Caldo de piranha”.

Przepis – Zupa Piranha (Caldo de Piranha)

4 (2 kg) piranii – około 10 ryb
3 ząbki czosnku, zgniecionego
3 łyżki. świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 łyżka stołowa. białego wina lub octu z jabłek
sól i pieprz do smaku
1 / 2 szklanki plus 2 łyżki. oleju roślinnego
2 duże pomidory, obrane i posiekane
1 duża zielona papryka, pokroić w paski julienne
1 średnia cebula
1 łyżka stołowa zielonej cebuli
2 łyżki. kolendry, musi być posiekana

Złapana pirania w Ekwadorze

Ryby oczyścić a następnie pokroić na duże kawałki. Umieść kawałki ryby w dużej misce i doprawić czosnkiem, sokiem z limonki, dodać ocet, sól i pieprz do smaku.
Zamarynować w lodówce przez około 2 godziny.

W dużym rondlu rozgrzać 1 / 2 szklanki oleju. Dodać kawałki pirani i smażyć przez kilka minut.

Następnie dodać wrzącej wody aż do przykrycia ryb i doprowadzić do wrzenia. przykryć i gotować przez 10 minut, aż ryba zmięknie. Zdjąć z ognia, a następnie wyjmij ryby z rosołu, zastrzegając obu.

Po ochłodzeniu ryb, starannie usunąć wszystkie ości. Umieść kawałki ryby w bulionie i zmiksuj do otrzymania pełnej konsystencji.

W 2 naczyniu rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pomidory, zielone paski papryki i cebulę. Smażyć aż cebula się zeszkli i wszystkie składniki zrobią się miękkie. Dodaj bulion z piranią, a następnie posiekaną cebulę i kolendrę. Zdjąć z ognia, wlać na talerze i podawać gorącą.

Caldo de piranha