Brzanka pięciopręga – Desmopuntius pentazona

Desmopuntius pentazona lubi jasne oświetlenie i czystą, przejrzystą wodę. Koniecznie musi być dobrze filtrowana i regularnie podmieniana. Wymaga zbiornika o pojemności minimum 80 litrów. Dekoracje z kamieni, korzeni, kawałków drewna. Podłoże piaszczyste lub z drobnego żwiru. Zalecana jest częściowy gęsty porost roślin, jak również dużo miejsca do pływania. Formy występujące w naturze – pierwotnej płetwy ryb były czerwone. U osobników występujących w akwariach stały się pomarańczowo-żółte.

POCHODZENIE:
Południowo-wschodnia Azja: Półwysep Malajski, Sumatra i Borneo.

WIELKOŚĆ:
4,5-5 cm 

ZACHOWANIE:
Bardzo żywa i ruchliwa ryba. Łagodna, najlepiej trzymać z innymi spokojnymi gatunkami. Należy trzymać w stadzie przynajmniej 6-8 egzemplarzy. Tylko wtedy ryby najlepiej się czują i prezentują.  Trzymane pojedynczo ryby są płochliwe.

DYMORFIZM:
Samce są smuklejsze od samic oraz intensywniej wybarwione.

TEMPERATURA:
22-26°C

WODA:
pH 6,0-7,0 ; twardość 6-12ºdGH ; woda powinna być regularnie podmieniana minimum 20-25% tygodniowo, najlepiej gdyby była filtrowana przez torf.

POKARM:
Chętnie przyjmowany żywy i suchy. Bardzo żarłoczna, należy uważać żeby nie przekarmiać ryb, ponieważ chętnie przyjmują każdy pokarm. Konieczny dodatek pokarmu roślinnego. Np. płatków na bazie spiruliny.

ROZMNAŻANIE:
Na akwarium tarliskowe wystarczy zbiornik 30-50 litrów. Zbiornik powinien być wyposażony w ruszt ikrowy lub dno wyłożone mchem. Akwarium tarliskowe powinno być gęsto obsadzone roślinami.  Temperatura wody 27-30ºC , woda miękka poniżej 10ºdGH oraz kwaśna pH 6,0-6,5. Tarło trwa dość długo. Podczas jednego aktu składane jest po kilka ziaren ikry. Aby uniknąć zjadania ikry przez dorosłe ryby należy je dokarmiać w akwarium tarliskowym. Podczas tarła składane jest około 200 ziaren ikry. Po tarle dorosłe ryby odławiamy. Wylęg następuje po około 36 godzinach. Po 5 dniach zaczynają żerować.  Karmimy pierwotniakami i larwami solowca, przechodząc stopniowo na większą karmę.

Desmopuntius pentazona
Desmopuntius pentazona
Fot. Aquafood