Danio tęczowy – Danio albolineatus

Potrzebuje dużo przestrzeni do pływania. Zbiornik obsadzamy drobno pierzastymi roślinami. Podłoże z ciemnego żwiru. Dekoracje z kamieni – otoczaków, korzeni i kawałków drewna oraz pędów bambusa. Ryba najlepiej prezentuje się gdy jest trzymana w stadzie. Najlepiej,  gdy umieścimy rośliny po bokach i w głębi zbiornika, a środek akwarium zostawimy nieobsadzony. Pozwoli to na odpowiednio gęsty porost, jak i wystarczającą ilość miejsca do pływania. Akwarium z danio należy szczelnie przykryć, ponieważ ryby potrafią z niego wyskakiwać.

POCHODZENIE:
Południowo-wschodnia Azja Birma, Sumatra, Tajlandia. 

WIELKOŚĆ:
6 cm 

DYMORFIZM:
Samice mają ciemniejszą barwą. Samiec smuklejszy. 

ZACHOWANIE:
Żywa, stadna ryba. Odpowiednia do wielogatunkowego akwarium. Zasiedla ona głównie podpowierzchniowe partie wody. 

TEMPERATURA:
20-23ºC

WODA:
pH 6,5-7,2 ; twardość 6-15ºdGH. Woda świeża i często podmieniana.

POKARM:
Żywy i suchy. Pobierany z powierzchni. 

ROZMNAŻANIE:
Temperatura 25-26ºC. Dojrzałe samice można bez problemów rozpoznać po pękatych – nabrzmiałych od ikry brzuszkach.Jako akwarium tarliskowe najlepiej jest przygotować oddzielny, niewielki zbiornik. Wpuszczamy do niego jedną samicę oraz 2-3 samce. Ikra składana wśród drobno pierzastych roślin lub mchu rozłożonym na podłożu w ilości do 1000 ziaren. Wylęg po około 3 dniach natomiast pływa swobodnie po 7 dniach. Karmimy pylistą suchą paszą oraz żywymi lub mrożonymi larwami solowca. Należy jednak zwrócić uwagę na to by jednorazowa porcja pokarmu została zjedzona w ciągu 2-5 minut, gdyż narybek jest wrażliwy na zanieczyszczenia wody. Podchów łatwy.