Hypancistrus inspector (L102)
Hypancistrus inspector (L102) jest bardzo podobny jest do Hypancistrus contradens, Hypancistrus sp. (L201) i Hypancistrus sp. (L501). Ubarwienie ma od brązu do czerni. Odróżnić od wyżej opisanych gatunków go można po czarnej obwódce wzdłuż krawędzi płetwy ogonowej i grzbietowej.
Zalecane jest akwarium o długości pojemności minimum 200 litrów. Podłoże z piasku. Dekoracje z korzeni i kawałków drewna, które będą tworzyć naturalne kryjówki dla ryb. Zalecane jest też stworzenie silnego prądu wody w akwarium.
POCHODZENIE:
Ameryka Południowa – Wenezuela i Brazylia; Orinoco i Rio Negro.
WIELKOŚĆ:
14-16 cm
ZACHOWANIE:
Spokojna, łagodna ryba, aczkolwiek samce mogą ze sobą walczyć w zbyt małym zbiorniku. Bywa agresywna w stosunku do przedstawicieli innych zbrojników.
DYMORFIZM:
Samce są większe od samic. Na pierwszym promieniu płetw piersiowych posiadają kolce. Kolce występują również na pokrywach skrzelowych oraz po bokach pyska. U samic również występują kolce, ale nie są aż tak widoczne jak u samców. Patrząc na ryby z góry również możemy rozróżnić ich płeć. Samce są dłuższe oraz smuklejsze. Samice krótsze oraz “pełniejsze”. Samce mają bardziej kanciatą głowę, samice bardziej zaokrągloną. Samce oprócz tego są intensywniej ubarwione od samic.
TEMPERATURA:
22-30°C
WODA:
pH 5.4 – 7.6 ; woda miękka do średnio twardej 4-14°n. Woda powinna być silnie filtrowana i regularnie podmieniana. Woda nie powinna zawierać azotynów i możliwie jak najmniej azotanów oraz posiadać jak najwyższy poziom rozpuszczonego tlenu. W akwarium należy zapewnić również szybki prąd wody.
POKARM:
Zbrojnik typowo mięsożerny. Należy podawać mu pokarmy pochodzenia zwierzęcego z dodatkiem pokarmu roślinnego. Bardzo chętnie przyjmują mrożoną ochotkę, rurecznik i skrobane serce wołowe, krewetki, ślimaki. Podstawą diety jest, cyklop, dafnia, solowiec, wodzień, krill, czarny komar, ochotka i inne pokarmy pochodzenia naturalnego. Sztuczne pokarmy płatkowe, granulowane czy tabletkowe zarówno mięsne i roślinne powinny stanowić urozmaicenie diety. Od czasu do czasu zbrojniki mięsne żerują też na naturalnych pokarmach roślinnych jak: ogórek, papryka czerwona, cukinia, kabaczek, szpinak oraz tabletki z wysoką zawartością spiruliny.
ROZMNAŻANIE:
Akwarium tarliskowe powinno posiadać dobrze filtrowaną i napowietrzaną wodę. Wodę musimy mieć miękką 0-4GH o temperaturze 28-32°C. Gdy samiec jest gotowy, wówczas wpuszcza samicę do środka groty, gdzie składana jest ikra w ilości około 10-20 ziaren. Wylęg następuje po około 5-7 dniach. Po kolejnych 10 dniach młode opuszczają grotę w poszukiwaniu pokarmu. Należy karmić pokarmami mięsnymi . Młode dość wolno rosną.