Hypancistrus furunculus (L199)

Hypancistrus furunculus (L199)zZalecane jest akwarium o pojemności minimum 200 litrów. Podłoże z piasku. Dekoracje z korzeni i kawałków drewna i kamieni, które będą tworzyć naturalne kryjówki dla ryb. Zalecane jest też stworzenie silnego prądu wody w akwarium i dobre natlenienie wody.

POCHODZENIE:
Ameryka Południowa – Wenezuela: rzeka Orinoco – zamieszkuje rwące, dobrze natlenione wody.

WIELKOŚĆ:
12 cm 

ZACHOWANIE:
Spokojna, łagodna ryba, aczkolwiek samce mogą ze sobą walczyć w zbyt małym zbiorniku. Bywa agresywna w stosunku do przedstawicieli innych zbrojników.

DYMORFIZM:
Samce są większe od samic. Na pierwszym promieniu płetw piersiowych posiadają kolce. Kolce występują również na pokrywach skrzelowych oraz po bokach pyska. U samic również występują kolce, ale nie są aż tak widoczne jak u samców. Patrząc na ryby z góry również możemy rozróżnić ich płeć. Samce są dłuższe oraz smuklejsze. Samice krótsze oraz “pełniejsze”. Samce mają bardziej kanciatą głowę, samice bardziej zaokrągloną.

TEMPERATURA:
24-28°C

WODA:
pH 5.5 – 7.5 ; woda miękka do średnio twardej 4-14°n. Woda powinna być silnie filtrowana i regularnie podmieniana. Woda nie powinna zawierać azotynów i możliwie jak najmniej azotanów oraz posiadać jak najwyższy poziom rozpuszczonego tlenu. W akwarium należy zapewnić również szybki prąd wody.

POKARM:
Zbrojnik wszystkożerny z przewagą pokarmów mięsnych. Należy podawać mu pokarmy pochodzenia zwierzęcego z dodatkiem pokarmu roślinnego. Bardzo chętnie przyjmują mrożoną ochotkę, rurecznik i skrobane serce wołowe, krewetki, ślimaki. Podstawą diety jest, cyklop, dafnia, solowiec, wodzień, krill, czarny komar, ochotka i inne pokarmy pochodzenia naturalnego. Sztuczne pokarmy płatkowe, granulowane czy tabletkowe zarówno mięsne i roślinne powinny stanowić urozmaicenie diety. Od czasu do czasu zbrojniki mięsne żerują też na naturalnych pokarmach roślinnych jak: ogórek, papryka czerwona, cukinia, kabaczek, szpinak oraz tabletki z wysoką zawartością spiruliny.

ROZMNAŻANIE:
Akwarium tarliskowe powinno posiadać dobrze filtrowaną i napowietrzaną wodę. Wodę musimy mieć miękką 0-4GH o temperaturze 28-32°C. Gdy samiec jest gotowy do tarła, wówczas wpuszcza samicę do środka groty. Ikra składana jest w ilości około 40 ziaren. Wylęg następuje po około 5-7 dniach. Po kolejnych 18 dniach młode opuszczają grotę w poszukiwaniu pokarmu. Należy karmić pokarmami mięsnymi .

Fot. Ralf Heidemann
Fot. Ralf Heidemann