Ancistrus sp. (L181)
Ze względu na rozmiar Ancistrus sp. (L181) akwarium powinno mieć minimum 100 cm długości i 40 szerokości (zalecane +120×40). W zbiorniku należy umieścić korzenie o różnej twardości, kamienie, liście, szyszki i zapewnić szybki nurt wody + silne napowietrzenie. Ancistrus L-181 jest często mylony ze swoim bliskim kuzynem Ancistrusem L-183. Przez pierwsze tygodnie życia są niemożliwe do odróżnienia. Posiadają czarną barwę z białymi kropkami i “szewką” na płetwie grzbietowej i ogonowej. Jednak wraz ze wzrostem 181 szewka na płetwie grzbietowej i ogonowej zanika. Warto zaznaczyć, że kropeczki stają się bardziej uwydatnione.
UWAGA: Nie należy trzymać wspólnie 181 i 183 w jednym akwarium ponieważ może dochodzić do krzyżowania się tych dwóch gatunków.
POCHODZENIE:
Rio Tefe, Amazonia, Rio Tapajos. Zbrojnik z pogranicza wód BW i CW. W naturalnym środowisku występuje duża ilość obumarłej materii (korzenie, liście). W rzekach występuje silny nurt oraz znaczne ilości kamieni i piasku.
WIELKOŚĆ:
20-25cm ; Z reguły nie przekraczają 15 centymetrów i są to już osobniki naprawdę duże. Pojedyncze dzikie egzemplarze mogą być odrobinę większe.
ZACHOWANIE:
Zbrojnik spokojny, nie atakuje innych ryb, idealny do akwarium wielogatunkowego (biotopowego).
DYMORFIZM:
Do rozmiaru 7-8 cm zazwyczaj niemożliwy do ustalenia. Samce posiadają wyraźne pionowe i poziome poroże. U samiczek występują tylko poziome różki. Dodatkowo jeżeli spojrzymy na samca z góry jego ciało będzie przypominało grot strzały, a samica jest bardziej obła. Szczecina na płetwach brzusznych u samca jest dużo bardziej widoczna.
TEMPERATURA:
26-30°C
WODA:
Ph: 5-7,5 ; Gh: 3-12 ; zalecana bardzo silna filtracja wody.
POKARM:
Ancistrus L-181 jest typowym zbrojnikiem roślinożernym jak wszystkie ancistrusy. Należy podawać mu pokamy tabletkowane na bazie spiruliny, warzywa (cukinia, ogórek, papryka, szpinak etc). Dodatkowo dietę można wzbogacić pokarmem mięsnym wysokiej jakości (kryl, solowiec, rozwielitka, oczlik). Dodatek mięsa do diety może zachęcić ryby do tarła. Do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego niezbędne są korzenie, które oczyszczają jelita ryb.
ROZMNAŻANIE:
Po nagłej podmianie wody na chłodniejsza i najlepiej kwaśną oraz miękką samiec zaczyna przygotowywanie groty. Należy mu zapewnić kilka możliwych wariantów grot, z których wybierze idealną dla siebie. Przez kilka dni samiec będzie wachlował i czyścił grotę po czym zagoni samicę, która złoży jaja. Tarło z reguły trwa kilka godzin. Z jednego tarła można uzyskać 30-80 jajeczek o żółtej barwie. Jaja rozwijają się przez 6-7 dni w zależności od temperatury. Po tym czasie zaczynają się wykluwać małe ancistrusy. Przez kolejne 5-7 dni żywią się woreczkiem żółtkowym. Cały okres inkubacji jaj i opieki nad narybkiem przeprowadza samiec intensywnie wachlując jaja, narybek nie wychodząc nawet do pożywienia. Po 8-10 dniach od wyklucia małe zaczynają się rozpływać w celu poszukiwania pokarmu. Należy zapewnić im starty na pył pokarm dedykowany rodzicom, sparzone warzywa, liście dębu lub buku oraz kawałek korzenia. Przy inkubacji i rozwoju narybku bardzo ważne są podmiany wody. Należy co około 2-3 dni podmieniać 25-40% wody na świeżą, dodatkowo trzeba zachowywać idealną przejrzystość i jakość wody w zbiorniku.