Razbora sawbwa – Sawbwa resplendens

Wymaga zbiornika o objętości minimum 30 litrów. Podłoże piaszczyste lub z drobnego żwiru. Dekoracje z korzeni, kamieni, kawałków drewna, lignitów. Wymaga bardzo gęstej obsady roślin jak również dużo miejsca do pływania w ławicy. Należy częściowo zacienić zbiornik pływającymi roślinami. Takie warunki będą odwzorowywać naturalne środowisko ryb. Ryba jest często używana przez aquascaperów do uzupełnienia obsady lub jako jej kluczowy element. Ryby pływając w ławicy podkreślają aranżację zbiornika i pięknie się prezentują.

POCHODZENIE:
Gatunek endemiczny. Zamieszkuje azjatyckie jezioro Inle (Birma). W porze deszczowej występuje również w otaczających jezioro terenach podmokłych.

WIELKOŚĆ:
2,5 cm 

DYMORFIZM:
Samiec posiada srebrzysty kolor ciała z niebieskim połyskiem. Barwa w okolicy pyska oraz na rozwidlonych końcach płetwy ogonowej jest pomarańczowa do czerwonej. Samice są koloru oliwkowo brązowego. u nasady płetwy odbytowej samicy znajduje się ciemna plamka. Oprócz tego samice są pełniejsze i mniejsze od samców.

ZACHOWANIE:
Żywa, towarzyska, łagodna, stadna ryba. Przebywa głównie w toni wodnej i przy powierzchni. Ryby najlepiej się czują w dużym stadzie. Najlepiej też się prezentują w dużej grupie.

TEMPERATURA:
21-25°C 

WODA:
pH 7,8-8,0 ; twardość 5-12ºdGH

POKARM:
Wszystkożerna. Najchętniej zjadane są larwy owadów, skorupiaki (dafnia, oczlik) Wskazany dodatek pokarmu roślinnego.

ROZMNAŻANIE:
Gatunek dość trudny do rozmnażania. Akwarium tarliskowe może mieć pojemność 10-20 litrów bez podłoża. Na dno można dać “mop” tarłowy z wyparzonej wełny lub obsadzić akwarium roślinami o szerokich liściach. Zbiornik pozbawiamy podłoża i bardzo słabo oświetlamy. Woda: pH 7,5-8,0 ; temperatura 18-20˚C. Do takiego akwarium wpuszczamy 1 parę dobrze odżywionych ryb. Tarło odbywa się partiami może trwać nawet 2-3 dni. W tym czasie ryby należy dokarmiać dość intensywnie, ponieważ mogą zjadać ikrę. Po odbytym tarle należy odłowić tarlaki. Wylęg następuje po około 3-4 dniach i od razu następuje jego żerowanie. Należy karmić pierwotniakami i świeżo wyklutymi larwami solowca, przechodząc stopniowo na większe pokarmy.

Dorosły samiec
Dorosły samiec
Fot. Ricardo Kobe
Dorosła samica
Fot. Mike Norén