Sum rekini – Pangasianodon hypophtalmus

Wymaga zbiornika o długości najmniej 150 cm. Akwarium częściowo zaciemnione przez pływające rośliny. Dekoracje z korzeni, kamieni i kawałków drewna. Podłoże z grubego żwiru. Rybom należy zapewnić dużą ilość miejsca do pływania.

Ciekawostką jest fakt że ryba do znana wszystkim z kuchni Panga. Czyli ryba typowo konsumpcyjna na naszych stołach.

POCHODZENIE:
Południowo-wschodnia Azja.

WIELKOŚĆ:
40 cm w akwariach. W naturze dorasta do 130 cm długości.

ZACHOWANIE:
Łagodna i spokojna w stosunku do przedstawicieli własnego i innych gatunków. Najlepiej czuje się w stadzie od kilku do kilkunastu egzemplarzy.

DYMORFIZM:
Dorosłe samce ciemniejsze i smuklejsze od samic.

TEMPERATURA:
22-26ºC

WODA:
pH 6,5-7,5 woda o odczynie zbliżonym do obojętnego , miękka do średnio twardej: twardość ogólna 3-12°dGH. Woda powinna być silnie filtrowana oraz regularnie podmieniana. Najlepiej w ilości około 30% objętości akwarium.

POKARM:
Typowy gatunek wszystkożerny. Zjada chętnie pokarmy pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Główną dietę powinny jednak stanowić pokarmy roślinne. Ryby chętnie niestety zjadają też rośliny w akwarium. Pokarm dla ryb dorosłych powinien być wyłącznie pochodzenia roślinnego. Gatunek odpowiednio karmiony bardzo szybko rośnie.

ROZMNAŻANIE:
Gatunek nie rozmnażany w akwarium. W Azji ryba rozmnażana jest sztucznie na farmach hodowlanych.

SYNONIMY:
Pangasianodon hypophthalmus
Pangasius hypophtalmus

Fot. Wikipedia