Bystrzyk różowy – Hyphessobrycon rosaceus
Wymaga gęsto zarośniętego zbiornika. Najlepiej stworzyć rybom półcień z pływających gatunków. Dekoracje z kamieni, korzeni, kawałków drewna, łupin orzecha kokosowego i lignitów. Podłoże z drobnego żwiru lub piasku. Akwarium powinno mieć nie mniej niż 60 litrów pojemności dla małego stadka ryb.
POCHODZENIE:
Ameryka Południowa: dolny bieg Amazonki, Gujana
WIELKOŚĆ:
6 cm
ZACHOWANIE:
Spokojna, łagodna ryba. Najlepiej czuje się w stadzie. Zajmuje środkową część wody w akwarium. Odpowiednia do zespołu innych łagodnych gatunków ryb.
DYMORFIZM:
Samce są mniejsze, smuklejsze i intensywniej wybarwione od samic. Samce posiadają zaostrzone końcówki płetw grzbietowej i odbytowej.
TEMPERATURA:
24-26ºC
WODA:
Woda miękka: twardość ogólna do 5ºdGH, kwaśna pH 6,0-6,5.
POKARM:
Wszystkożerna. Chętnie przyjmuje suche pokarmy. Szczególnym przysmakiem dla ryb są larwy komarów. Gatunkowi należy zapewnić zróżnicowaną dietę.
ROZMNAŻANIE:
Niewielki zbiornik tarliskowy wystarczy dla pary ryb. Akwarium powinno na dnie być wyłożony drobno pierzastymi roślinami lub dużą ilością mchu. Można również zastosować specjalny ruszt ikrowy. Woda powinna być bardzo miękka i kwaśna: do 3ºdGH, pH 5,5-6,5. Zalecana temperatura 24-27ºC. Do tarła przeznaczamy młode egzemplarze, które przed tarłem powinny być obficie karmione. Ryby umieszczamy parami lub dwa samce z jedną samicą. Tarło jest dość burzliwe. Jednorazowo składana jest okra w ilości około 100 ziaren. Po tarle dorosłe ryby należy odłowić, ponieważ będą zjadać ikrę. Wylęg następuje po około 24 godzinach. Pływa w poszukiwaniu pokarmu już po 5-6 dniach. Ponieważ jest bardzo mały musi być karmiony pierwotniakami, a następnie larwami solowca.