Chindongo socolofi – Pyszczak Socolofa

OPIS:
Wymaga zbiornika o długości najmniej 100 cm. Podłoże żwirowate lub piaszczyste. Kryjówki z kamieni i grot skalnych. Rybom należy zapewnić dużą ilość grot skalnych, służących za kryjówki.

POCHODZENIE:
Afryka – jezioro Malawi: północna część jeziora. Litoral skalisto-piaszczysty.
WIELKOŚĆ:
W naturze 10cm. Obficie karmiony w warunkach akwariowych potrafi osiągnąć nawet 14cm.
ZACHOWANIE:
Stosunkowo łagodny przedstawiciel pyszczaków. Samce zajmują kilkunastocentymetrowe terytoria, których bronią. Agresja wewnątrzgatunkowa ogranicza się do samców. Można je hodować w zbiorniku większym z innymi gatunkami.
DYMORFIZM:
Samce mają większe i znacznie wyróżniające się atrapy jajowe na płetwie odbytowej. Samce posiadają również wydłużoną płetwę grzbietową i brzuszną.
TEMPERATURA:
23-28°C
WODA:
pH 7,5-8,5 ; woda średnio twarda do twardej.
POKARM:
Pochodzenia roślinnego. Najlepiej pokarmami na bazie spiruliny. Dietę należy uzupełniać larwami komarów i skorupiakami. Gatunek bardzo żarłoczny.
ROZMNAŻANIE:
Dla hodowli wystarczy grupa ryb składająca się z 1 samca i kilku samic. Samiec rozpoczyna tarło w swoim stałym rewirze. Samica ma wyraźne pokładełko i praktycznie po jego ukazaniu się tego samego lub następnego dnia następuje tarło. Temperatura wody: 23-28°C Parametry wody: pH 7,5 -8,5 ; średnio twarda – twarda. Ikra w ilości 5-20 ziaren jest składana w grotach skalnych. Inkubacja ikry w pysku samicy trwa około 21 dni. Po tym czasie samica wypuszcza młode o wielkości około 5mm. Barwa młodych rybek jest intensywniejsza niż osobników dorosłych.

SYNONIMY:
Pseudotropheus socolofi Johnson, 1974

Chindongo socolofi Mara Point
Fot. aquahaus-gaus.de
Chindongo socolofi albino SNOW