Infekcje bakteryjne krewetek

Priorytetem w hodowli krewetek, jak i ich importu, jest odpowiednia jakość wody, dieta oraz współczynnik stresu. W tym artykule Rafał Janusch opisuje rodzaje infekcji u krewetek akwariowych, jak również sposoby na ich zwalczanie.

Najczęstsze problemy i choroby powstają, wtedy gdy woda jest za bardzo obciążona organicznie. Rzadkie podmiany wody, resztki pokarmowe, zalegające szczątki roślin powodują wysokie stężenie masy organicznej w wodzie, która może doprowadzić do problemów z wylinką czy nawet chorób. W akwariach stężenie mikroorganizmów dla ciekawostki wynosi ok. 100 000 – 1 000 000 na ml w wodzie pitnej jest ich ok. 10 na ml. Temperatura odgrywa też rolę, ponieważ w niższych temperaturach rozwój mikroorganizmów jest spowolniony. Drugim punktem jest też odpowiednia dieta, która wzmocni układ odpornościowy krewetki w przypadku chwilowego pogorszenia się jakości wody. Trzecim punktem jest czynnik stresu. Na ten czynnik wpływ może mieć słaba jakość wody spowodowana rzadkimi podmianami. Parametry wody zbyt wysoka zawartość azotynów, azotanów czy amoniaku. Za wysoka lub za niska temperatura. Nieodpowiednie pH czy niska zawartość tlenu w wodzie. Również zły dobór zwierząt akwariowych lub ich zbyt duża ilość może spowodować stres.

Wewnętrzna infekcja organów Caridina cf. malaya
Fot. Michael Wolfinger
www.crustakrankheiten.de

Import
Krewetki hodowane są zazwyczaj w betonowych basenach w przypadku Neocaridina lub w dużych akwariach przekraczających 200l w przypadku Caridina. Bardzo ważnych elementem jest system recyrkulacji, na które moją pozwolić sobie tylko renomowane fermy pozwoli to utrzymać jakość wody. W większości importerów korzysta z firm bądź handlarzy z dalekiego wschodu, którzy kupują z małych ferm oferujących niską cenę, lecz jakość i źródło jest pod znakiem zapytania.
W przypadku renomowanych ferm są one pod ścisła kontrolą weterynaryjną i pokarm jest odpowiednio zbilansowany. W przypadku źródeł niewiadomego pochodzenia krewetki odżywiają się glonami, szczątkami roślin, martwych krewetek czy tym, co wpadnie do wody…

Zewnętrzna infekcja bakteryjna Neocaridina “Yellow”
Fot. Rafał Janusch

Czynnikiem stresu w przypadku importu jest przede wszystkim jakość wody, w której przebywają krewetki, drugim elementem jest transport. W przypadku firm /handlarzy specjalizujących się w sprzedaży krewetek zamawiają z ferm krewetki, które dalej są transportowane do siedziby, gdzie już w workach przebywają kilka do kilkunastu godzin. Później odprawa na lotnisku Cargo krewetki podróżują do Europy kolejne kilkadziesiąt godzin dalsza odprawa na lotnisku docelowym. Więc prawie po 3 dobach krewetki trafiają do akwariów importera. Krewetki są zazwyczaj duże – powyżej 2 cm i pakowane są po 100 sztuk na worek. Zatem szybko możemy stwierdzić, że woda jest bardzo mocno obciążona organicznie ze względu na dość dużą ilość zwierząt w jednym worku. Do tego dochodzi długa podróż oraz zmiany ciśnienia. W transporcie osłabione krewetki umierają, powodując jeszcze większe zagrożenia infekcjami. Dlatego doświadczony importer szuka bezpośredniego kontaktu z producentem. Wtedy doręczenie możliwe jest nawet w 42h od momentu spakowania krewetki. Sprawdza też jakość przez poświadczenia weterynaryjne certyfikowanych hodowli . Oferuję krewetki młode, które lepiej znoszą podróż i aklimatyzację. Żyją od roku do półtora dłużej niż dorosłe krewetki – te zazwyczaj importowane.

Zewnętrzna infekcja bakteryjna “Taiwan Panda”
Fot. Michael Wolfinger
www.crustakrankheiten.de

Bakterie, grzyby, pleśnie i inne mikroorganizmy są naturalnym elementem każdego wodnego ekosystemu. W małych ilościach nie stanowią zagrożenia, lecz w większych ilościach mogą doprowadzić do infekcji i choroby.
Zdrowe jelito = zdrowa krewetka!!

Według Wolfinger (2012) w jelicie jest ok. 80% komórek, które są odpowiedzialne za układ immunologiczny. Bakterie w jelicie są w większej mierze pożytecznymi bakteriami, które żyją w symbiozie z innymi mikroorganizmami. Wspólnie odpowiadają za trawienie pokarmu i odporność organizmu na małe ilości patogennych wirusów. Jest ta równowaga zachwiana przez stres lub dużą ilość patogennych mogą wyprzeć zasiedlone pożyteczne bakterie i mikroorganizmy i doprowadzić do wewnętrznej infekcji, nekrozy.Infekcje bakteryjne

  1. Bakterie dzielimy na apatogenne (nieszkodliwe, pożyteczne), które w większej mierze wspomagają funkcjonowanie zbiornika.
  2. Bakterie patogenne (szkodliwe, chorobotwórcze), które w większej ilości mogą spowodować infekcje i choroby.

Bakterie znajdują się praktycznie wszędzie w wodzie, w filtrze, podłożu, na roślinach i dekoracjach. W przypadku krewetki po całej zewnętrznej części krewetki przez układ pokarmowy na krwiobiegu kończąc. Mowa tu jest o patogenach fakultatywnych, które dopiero się w pełni rozwijają, kiedy układ odpornościowy krewetki jest osłabiony przez pogorszenie się jakości wody, uszkodzenia czy transport. Istnieje wiele różnych szczepów bakterii, które się uwidoczniają przez różne symptomy najczęściej występujących bakterii w przypadku krewetek to Aeromonas ,Plesiomonas, Vibrio,Pseudomonas,Legionella,Campylobacter.

Neocaridina “Orange Rili” wewnętrzna infekcja bakteryjna
Fot. Rafał Janusch

Przyczyny Duże stężenie organiczne przez zaniedbanie podmian wody powodowane są przez:

  • Resztki pokarmowe,spleśnienie pokarmu
  •  Osłabienie układu odpornościowego
  •  Kanibalizm ( martwe krewetki)

Przez te czynniki mogą się nagromadzić patogeny nawet w zdrowej krewetce i czekać na odpowiedni moment osłabienia układu immunologicznego. Również pożyteczne bakterie układu pokarmowego, gdy odporność krewetki spadnie, a one się w zbyt dużej mierze namnożą, mogą spowodować do schorzeń bakteryjnych. Dalej przez ścianę jelita mogą się dostać do krwiobiegu, powodując zakażenie. Uszkodzenia pancerza są również polem do ataku przez patogeny. Dostają się one przez segmenty chitynowe, gdzie pancerz jest cienki.

Objawy
Mają szeroki wachlarz i mogą być zróżnicowane. Niektóre są gołym okiem nie widoczne i prócz zgonem kilku krewetek ciężko jest coś stwierdzić. Również przebywanie krewetek w większej ilości w pobliżu źródła tlenu np. filtr lub pod lustrem wody może wskazać na początkowe stadium infekcji bakteryjnej. Popularne objawy infekcji bakteryjnej jest mlecznie zabarwienie zdj. Orange Rili Krewetki nie wskazują apatyczności i przemieszczają się w sposób normalny w akwarium. Kolejne objawy są już bardziej widoczne: zgony krewetek, utrata kolorów, apatyczność. Może nastąpić brązowe przebarwienie na pancerzu lub zmiana koloru wewnętrznych organów.

Zewnętrzna infekcja bakteryjna Caridina multidentata (Amano)
Fot. Michael Wolfinger
www.crustakrankheiten.de

Infekcje bakteryjne możemy podzielić na cztery kolumny: Infekcje wewnętrzne; Infekcje zewnętrzne; Infekcje organów; Infekcja bakteryjna krwi

  • Infekcja wewnętrzna to najbardziej popularna z wszystkich mleczne zabarwienie, które to kolonie bakteryjne doprowadzają do nekrozy rozkładu włókien mięśniowych.
  • Infekcja zewnętrzna najczęściej zauważalny w przypadku uszkodzenia anten, telsona lub widoczne dziury koloru od pomarańczowego do brązowego.
  • Infekcje organów dobrze widoczna w przypadku krewetek z małą pigmentacja. W przypadku zdrowych krewetek organy są koloru ciemnego. W przypadku infekcji zmieniają kolor na różowo-pomarańczowy.
  • Infekcja bakteryjna krwi zwana posocznicą (sepsa) wskutek zakażenia zewnętrznego, które przez komórki przedostaję się do krwiobiegu lub wskutek osłabienia organizmu od wewnątrz. Symptomy są znikome, ale umieralność sięga 100%. Leczenie nie jest możliwe.

Zapobieganie/Leczenie: Stosować ketapang, szyszki olchy, liście bananowca, kwasy humusowe i huminowe. Leki dostępne w sprzedaży JBL Furanol.

Autor: Rafał “Papi” Janusch
Wieloletni hodowca krewetek akwariowych.
Zdobywca wielu nagród w międzynarodowych konkursach krewetkowych.