Odkryto stałocieplny gatunek ryby

Zimny jak ryba? To stwierdzenie znane jeszcze ze szkoły podstawowej staje się nieaktualne. Naukowy magazyn „Science” dowodzi, że ryby Lampris guttatus (Strojniki) są w stanie utrzymać temperaturę swojego ciała minimum 5°C powyżej temperatury otoczenia! Jest to niebywała, biologiczna sensacja.

Strojniki, zwane też rybą księżycową, okazują się być odmieńcem w świecie zimnokrwistych gatunków. Naukowcy z amerykańskiej Narodowej Służby Oceanicznej i Meteorologicznej twierdzą, że utrzymywanie ciepłoty ciała powyżej temperatury otoczenia pozwala rybom na wyższą aktywność podczas żerowania w zimnej wodzie na znacznych głębokościach. Strojniki występują w morzach na głębokości 100-400m, gdzie temperatura wody potrafi spaść nawet poniżej 10°C.

Nicholas Wegner – jeden z autorów pracy w “Science” – ze strojnikiem
Fot. (NOAA Fisheries, Southwest Fisheries Science Cente)

Temperatura ciała ryb wyższa aniżeli temperatura wody przyśpiesza procesy fizjologiczne, co w rezultacie powoduje, że mięśnie mogą się kurczyć szybciej oraz poprawia się jakość widzenia. Ryby są w stanie szybciej pływać i mają krótki czas reakcji – powiedział Nicholas Wagner, prowadzący badania biolog.

Jak się okazje najważniejsze w utrzymaniu wyższej temperatury ciała ryby są płetwy. Strojniki posiadają nieduże, czerwone płetwy, które zdobią ich zaokrąglone ciało. Ciepło wytwarzane jest przede wszystkim poprzez stałe machanie płetwami piersiowymi w czasie pływania. Naukowcy przebadali również skrzela ryb. Jak się okazało naczynia krwionośne są zbudowane tak, by krew odtleniona ogrzewała krew, która natleniona przynosi tlen do organizmu. Nicholas Wagner dodaje, że nigdy przedtem nie widział podobnego przypadku w rybich skrzelach. Naukowcy dla potwierdzenia swojej teorii ciepłokrwistości ryb badali kilka egzemplarzy ryb oraz monitorowali ich temperaturę ciała. Obserwacje wskazały, że niezależnie od temperatury otoczenia, ryby zawsze miały temperaturę ciała o około 5°C wyższą.

Naukowcy wypuszczają Strojnika do wody
Fot. NOAA Fisheries, Southwest Fisheries Science Cente

Co skłoniło naukowców co zainteresowania się tym niezwykłym przypadkiem? Otóż w 2012 roku Owyn Snodgrass, – biolog zatrudniony w Amerykańskiej Narodowej Służbie Oceanicznej i Meteorologicznej (NOAA) w San Diego (Kalifornia) wyłowił egzemplarz strojnika. Następnie przekazał zakonserwowane skrzela ryby właśnie Nikolasowi Wegnerowi, który zajmuje się fizjologią ryb, a w szczególności właśnie skrzela. Wegner od razu zauważył, że budowa skrzeli jest znacznie bardziej skomplikowana aniżeli u innych gatunków oraz dodatkowo naczynia są otoczone izolującą warstwą tkanki tłuszczowej.

Owyn Snodgrass podczas wyprawy naukowej
Fot.NOAA Fisheries, Southwest Fisheries Science Cente

Przypadki podwyższania temperatury u ryb były naukowcom już znane u gatunków takich jak: ostronos atlantycki, tuńczyk czy żarłacz biały. Jednak zmiana temperatury miała zawsze charakter chwilowy oraz dotyczyła jedynie określonych partii ciała. U strojników podwyższona temperatura występuje w całym ciele, łącznie z tak ważnym organem jak serce.

Strojnik przygotowywany do badań na otwartym morzu
Fot. NOAA Fisheries, Southwest Fisheries Science Cente

Źródło: livescience.com