Karpieniec tanganicki – Lamprichthys tanganicanus

OPIS:
Wymaga zbiornika o długości co najmniej 100 cm. Podłoże piaszczyste lub z drobnego żwiru. Jako dekoracje duża ilość skał i kamieni, tworzących liczne kryjówki. Rybom należy zapewnić dużą przestrzeń do pływania.

POCHODZENIE:
Afryka – jezioro Tanganika.
WIELKOŚĆ:
15 cm 
ZACHOWANIE:
Spokojna, łagodna ryba. Samce w stosunku do siebie potrafią być terytorialne. Najlepiej czują się w stadzie. nie należy trzymać z agresywnymi gatunkami. Bardzo dobrze czuje się z rybami rybami z rodzaju: Altolamprologus, Julidochromis, Lamprologus, Neolamprologus i Synodontis.
DYMORFIZM:
Samce mniejsze i żywiej ubarwione.
TEMPERATURA:
23-27°C
WODA:
pH 7,8-9 ; woda średnio twarda do twardej. Koniecznie wydajnie filtrowana i dobrze napowietrzana. Gatunek jest bardzo wrażliwy na złą jakość wody.
POKARM:
Wszystkożerna. najlepiej jednak karmić żywymi i mrożonymi larwami owadów. Ryby można przyzwyczaić do suchej paszy.
ROZMNAŻANIE:
Ikra składana jest w szczelinach skalnych. Zaloty samców są bardzo efektywne. Ryby dość łatwo podchodzą do tarła. Ikra składana jest w ilości około 100 ziaren od jednej samicy. Ponieważ ryby potrafią zjeść ikrę, najlepiej przenieść ją do oddzielnego zbiornika. Wylęg następuje po około 11-14 dniach. Należy karmić go wylęgiem artemii. Młode dość wolno rosną.

SYNONIMY:
Haplochilus tanganicanus Boulenger, 1898
Lamprichthys curtianalis David, 1936
Mohanga tanganicana (Boulenger, 1898)