Chilodus gracilis

Wymaga zbiornika o długości najmniej 60cm. Podłoże żwirowate lub piaszczyste. Kryjówki z korzeni, roślin, łupin orzecha kokosowego. Rybom należy zapewnić dużą ilość miejsca do pływania.

POCHODZENIE:
Dorzecze Amazonki: górn bieg Orinoko i rzeki Wyżyny Gujańskiej.

WIELKOŚĆ:
7-9 cm

ZACHOWANIE:
Spokojna, łagodna ryba. W stanie spoczynku ryba przybiera pozycję pionową lub ukośnie z głową skierowaną w dół. Najlepiej czuje się w stadzie minimum 8 egzemplarzy.

DYMORFIZM:
Raczej trudno rozpoznawalny. Samice są pełniejsze, co uwidacznia się w okresie tarła.

TEMPERATURA:
22-26°C

WODA:
pH 6.0-6.6 ; woda średnio miękka do bardzo miękkiej. Powinna być raz w tygodniu podmieniana w ilości 25%-30% objętości.

POKARM:
Wszystkożerna. Najchętniej przyjmuje larwy owadów, jednak pokarmy suche są również chętnie przyjmowane. Dietę należy uzupełniać pokarmami roślinnymi np. w płatkach.

ROZMNAŻANIE:
Zbiornik tarliskowy nie musi być duży. Wystarczy około 30 litrowy. woda powinna być miękka i lekko kwaśna. Temperatura 25-30°C. Zalecany 25 cm poziom wody. Ikra rozsiewana jest po podłożu i może być zjadana przez tarlaki. Dlatego należy zastosować tzw. ruszt ikrowy, najlepiej przykryty drobno pierzastymi roślinami, w celu zabezpieczenia ziaren. Tarło trwa zazwyczaj kilka godzin w ciągu których samica składa około 200-300 ziaren ikry o wielkości 1,3-1,5mm. P tarle rodziców należy odłowić. Larwy wykluwają się po około 3-7 dniach. Wylęg trwa tym dłużej im niższa temperatura wody w akwarium. Larwy przez około 6 dni wykorzystują zawartość woreczka żółciowego. Po tym czasie należy je dokarmiać kilka razy dziennie. Młode należy karmić najdrobniejszym planktonem i larwami solowca.